De bewoners van deze charmante woning wisten heel duidelijk wat ze wilden: een grotere leefruimte, meer licht in huis, beter zicht op de tuin en de mogelijkheid om volop van de tuin te genieten. Een combinatie van een veranda met daarin een nieuwe ruime keuken, en een pergola, beantwoordde volledig aan hun wensen.

Maximaal genieten van de tuin

Vooral in een land met ons klimaat is de combinatie van veranda, pergola en terras ideaal. We hebben immers zeer wisselvallige tussenseizoenen waarin het niet altijd mogelijk is in open lucht te zitten. Maar met deze combinatie kan het gezin maximaal van de tuin genieten. “Het lijkt nu zelfs alsof we buiten leven”, aldus het koppel. De veranda en pergola zijn tegen een gemeenschappelijke tuinmuur gebouwd die uiteraard eerst werd geïsoleerd. Het stuk gevel waartegen de veranda is gebouwd, werd volledig opengewerkt.

“Het lijkt nu zelfs alsof we buiten leven”

De verticale profielen van de veranda (RAL 7021 antracietgrijs) zijn tot een minimum beperkt en nauwelijks zichtbaar. Daardoor lijkt het onderscheid tussen binnen en buiten grotendeels weg te vallen. Enkel het aluminium van het schuifraam dat een normaal kader heeft, onderbreekt de glaspartij. Overal werd tweevoudige hoogrendementsbeglazing gebruikt, met een isolatiewaarde van 1.0. Er werd gekozen voor een volledig gesloten dak zodat er in de zomer niet te veel warmte binnenkomt.

De eerder grote oversteek aan de zuidgerichte tuinzijde van de veranda is er ook met de bedoeling de zon buiten te houden wanneer ze hoog staat. De oversteek en het gesloten dak maken dat airco niet nodig was en het is dus ook niet voorzien. Tegelijk brengt de veranda ook zonder koepel nog steeds voldoende licht in de woning zelf.

Eigentijds en onderhoudsvriendelijk

De pergola is opgetrokken uit vlakke aluminium platen van 1 m op 3 m. Dat oogt strak eigentijds en is tegelijk heel onderhoudsvriendelijk. Het verlijmen van de platen vergt wel vakmanschap en precisiewerk. Dergelijke pergola was destijds een unicum in België. Enkel Pauwels Veranda’s had de expertise om zulke platen te verlijmen. De ietwat robuuste paal kwam er op vraag van de klant, om het dak te dragen hoefde die niet zo zwaar te zijn. Deze creatie behoort tot de Kreative Line.

Bron: VivaVeranda 2020