Wil je graag jouw woning uitbreiden? Dan heb je niet altijd een bouwvergunning of architect nodig! Soms volstaat het om de geplande werken te melden aan jouw gemeente. Hou er wel rekening mee dat de meldingsplicht kan verschillen tussen gemeenten én dus afwijkt van de Vlaamse normen. Laat je hierover zeker informeren!

Maar wanneer is de meldingsplicht niet voldoende? Bouw je meer dan 40m2 bij? Dan heb je de limiet bereikt en is het noodzakelijk om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Ook mag jouw veranda niet hoger zijn dan 4 meter, gemeten vanaf de grond. Breng je een wijziging aan het aantal woongelegenheden? Dan is de meldingsplicht ook niet voldoende. In de zijtuin moet je ook minstens 3 meter van de perceelgrens blijven en in de achtertuin 2 meter. Wil je graag jouw rijwoning uitbreiden met een veranda? Hou dan ook zeker rekening met de bouwdiepte van het bijgebouw. Die mag de diepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

Bij een stedenbouwkundig aanvraag is de medewerking van een architect wel verplicht. Er zijn wel enkele voorwaarden waarbij dit niet nodig is. Je kan deze hier vinden. Mocht je verder nog vragen hebben, staat Pauwels Veranda’s als expert voor jou klaar!