Omdat het vergroten van de keuken geen optie was, moesten de eigenaars op zoek naar een originele oplossing: ze besloten er één te laten bouwen in hun tuin! Tot groot genoegen van alle gezinsleden die dagelijks genieten van deze comfortabele en stijlvolle ruimte die 30 m² telt, en lekker ‘cosy’ is in de winter en fris in de zomer.

Aangezien er geen ondersteunende structuur nodig was, wordt het zicht niet beperkt en waan je jou midden in de tuin.

Zelfdragend dak

Toen Fabienne en Renaud besloten hun huis te gaan renoveren, wilden ze de structuur van het bestaande gebouw, de vroegere orangerie van het dorpskasteel, volledig behouden. Hun probleem: er bleek geen enkele mogelijkheid om de keuken te vergroten zonder aan de muren te raken. Ze vonden uiteindelijk een eenvoudige maar gedurfde oplossing: een uitbouw in de tuin. Het gebouwtje ziet er heel evenwichtig uit, alles werd immers tot in de kleinste details uitgekiend. Te beginnen met het zelfdragende dak dat het geheel veel luchtiger maakt. Aangezien er geen ondersteunende structuur nodig was, wordt het zicht niet beperkt en waan je jou midden in de tuin.

De blinde muur garandeert de privacy.

Perfect geïsoleerd

Om te passen bij de rest van de historische orangerie, zodat de harmonie bewaard kon blijven, werd de opening hoog en smal gemaakt, naar analogie met de reeds bestaande aan de achtergevel. De uitbouw zit niet vast aan het huis maar is eraan verbonden door een 1,5 meter brede gang. Een perfecte isolatie was cruciaal, vooral voor het dak, waar een laag van 12 cm dik werd aangebracht. De beglazing is van het type Thermobel Advanced Stratobel, dat niets doorlaat. Er zijn zelfs geen zonweringen nodig. De blinde muur is bekleed met verticale en horizontale aluminiumplaten, die op hun beurt zijn bekleed met cederhout. Het resultaat is een isolatie die even performant is als in een passiefhuis.

De uitbouw opent volledig op de tuin.

Minimalistische profielen

De minimalistische raamprofielen van Orama – kleur RAL 7016 mat – zijn in de grond verankerd, waardoor een volledig open hoek gecreëerd kon worden: we zijn in de tuin! Door het overhangende dak is er praktisch geen onderhoud nodig. Voor de verwarming werd een warm/koud aircosysteem, een warmtepomp met warmtewisselaar, op onzichtbare wijze in het plafond gemonteerd. Dit efficiënte systeem zorgt zomer en winter voor een aangename temperatuur. De vloertegels in zandsteen zijn 90×90 cm groot en worden niet snel vuil. Fabienne en Renaud zijn in de wolken met hun nieuwe uitbouw: voortaan koken en eten ze het hele jaar door in de tuin!

Bron: VivaVeranda

Bekijk de timelapse van deze realisatie hier.